RecensiesThrillersYoung Adult

Tijdbom – Joelle Charbonneau

Iris1509 views
Tijdbom - Joelle Charbonneau

Een groepje leerlingen dat vastzit op hun school nadat er een bom is ontploft, moet alles op alles zetten om te overleven én erachter komen wie van hen deze aanslag heeft gepleegd. Maar dan blijkt dat de aanslagpleger zich nog steeds in het schoolgebouw bevindt…

The Breakfast Club

Wat zou je krijgen als The Breakfast Club geen feelgoodfilm zou zijn? Het groepje leerlingen dat elkaar treft verschilt als dag en nacht. Hun gekibbel, én vermogen om zich eroverheen te zetten om samen te werken doen denken aan de klassieker The Breakfast Club. Diana, Frankie, Tad, Cas, Z en Rachid… de aanvoerder van het footballteam is aanwezig, en ook het prinsesje is present, net als die ene jongen die altijd spijbelt.

De karakters zijn sterk neergezet door Joelle Charbonneau, en het is een interessante mix. Ieder hoofdstuk geeft het perspectief van een ander personage, waardoor je als lezer meer weet dan de anderen. Desondanks begin je te twijfelen – want wat heeft dat ene karakter nou te verbergen? Ze vertrekken allemaal met een geheim of een doel naar school, waardoor ze verdacht lijken. Met zinnen als “ze gingen het merken, of ze dat nu wilden of niet” worden enige verwachtingen geschept. Je wordt net zo sceptisch als de rest. ‘De rest’ ja – want het voelt alsof je samen met hen opgesloten zit in het gebouw.

Explosief goed

Maar Tijdbom is véél spannender dan de bovengenoemde klassieker. Je voelt de angst van de leerlingen, deze pageturner houdt je in z’n greep. De combinatie van korte hoofdstukken, steeds wisselend perspectief en de spanning zorgen ervoor dat het onmogelijk is om het boek te leggen. Want wie zou de aanslagpleger kunnen zijn? En bovendien, wat deden ze op school? Waarom heeft Cassie een wapen bij? Waarom heeft Rashid niet de politie gebeld, maar een ander telefoonnummer?

Er zijn zó veel vragen, maar Charbonneau weet een indrukkend slot te schrijven, waarmee de losse eindjes aan elkaar geknoopt worden. Ook de finale is indrukwekkend, door middel van de wisselende hoofdstukken wordt de lezer lang in het ongewisse gelaten. Maar wanneer je er achter komt wie de aanslagpleger is…

Conclusie

Tijdbom is de perfecte combinatie tussen The Breakfast Club en een krachtige pageturner met ontploffende bommen. De karakters zijn sterk geschetst, en de mix houdt het interessant. Deze sterke YA-thriller smaakt naar meer van Charbonneau!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter