FantasyRecensiesYoung Adult

Titans – Victoria Scott

Iris2115 views

Titans is het achtste boek van auteur Victoria Scott. Ze schrijft in verschillende genres, haar eerste jeugdboek voor 8+ verschijnt dit voorjaar en ze is bezig met een psychologische thriller. De YA-roman Titans is een onvervalste YA met veel actie. Zelf zegt ze over haar keuzes: “Alles wat ik al heb gedaan voelt aan als een ex-vriendje, leuk op dat moment, maar nu geschiedenis”.

De plot

Astrid kijkt al haar hele leven naar de races van de Titans. De mechanische paarden zijn onbetaalbaar voor het gewone volk, en al helemaal voor Astrid en haar vriendin Magnolia. De twee vriendinnen zitten in hetzelfde schuitje: hun vaders gokken, waardoor ze dreigen uit huis te worden gezet. Dan krijgt Astrid de kans om mee te doen aan de race en zo al haar financiële problemen én die van Magnolia op te lossen. Ze grijpt deze kans met twee handen aan, maar de races zijn niet zonder gevaren. De plot heeft een duidelijke opbouw: de spanning komt voornamelijk van de Titanen-races.

Races

De races hebben verschillende afstanden en soorten banen, waardoor ze nooit hetzelfde zijn. Ze worden steeds ruiger en er komen altijd onverwachte effecten om de hoek kijken, waardoor je ook als lezer verrast wordt. Hierdoor leef je extra mee met Astrid, die niets anders wil dan winnen. Scott weet het gevoel van rijden op de titaan tot in de puntjes te beschrijven. Astrid voelt zich onoverwinnelijk op haar titaan:

Ik heb het gevoel dat we veel sneller gaan dan zestig kilometer per uur.
Ik weet zelfs niet of mijn moeder weleens zo snel met onze gedeukte Buick heeft gereden. De wind trekt aan mijn haren zoals ik me dat altijd heb voorgesteld, fluistert dat ik mijn ogen dicht moet doen, maar dat doe ik niet. Ik wil hier geen seconde van missen. Ik heb me nog nooit zo vrij gevoeld. Zo snel. Zo sterk. Zo mooi.
En ik ben nog nooit zo gevaarlijk dicht bij mijn graf geweest.

Wanneer je Titans leest, voel je de wind door je haren wapperen en de stalen machine bewegen, het is bijna alsof je er zelf op zit. Zelf vond ik het perfect omschreven als het gevoel dat ik heb als ik op mijn motor zit. Ik kon me dus helemaal inleven in Astrid.

Vrijbuiter

Maar Astrid is niet de enige die per se wil winnen. Haar titaan is een ander model dan die van de andere jockeys, waardoor hij ook andere eigenschappen heeft. Een van deze eigenschappen is het hebben van emoties. Soms gedraagt de machine zich als een echt paard. Hierdoor bouwen Astrid en haar titaan Vrijbuiter een band op. Ook Vrijbuiter moet en zal winnen, en is bereid om alles te doen om dit voor Astrid mogelijk te maken, als ze hem maar vertrouwt. Vrijbuiter is meer dan een machine, en maakt haar aan het lachen.

Maar als ik hem in cirkeltjes zie rondzwemmen, zijn hoofd deinend boven het oppervlak, kan ik alleen maar lachen. Want hij ziet er volkomen absurd uit. En hoewel dit meertje smeriger is dan Dani’s vriendje, kikker ik toch op van het koele water.

Ik kan me het niet voorstellen, maar moest wel enorm lachen om deze quote. Het zwemmende paard en het smerige vriendje zijn een vreemde, interessante combinatie.

Vriendschap

Vriendschap is een heel belangrijk thema in Titans. Astrid’s beste vriendin Magnolia steunt haar door dik en dun, ondanks haar eigen problemen. Magnolia is ook verantwoordelijk voor de hoofdaccessoires van Astrid tijdens haar races: het liefste zou ze een bedrijfje openen in deze accessoires. De accessoires zijn meestal geel met zwart met een bij en vormen het logo en de kleuren van Astrid en haar team. Grappig feitje: geel is de favoriete kleur van de auteur! Niet alleen haar beste vriendin is van groot belang tijdens de races: ook de rest van Astrids team is dat. Rags en Barney hebben de titaan gebouwd en leren Astrid om er op te rijden, terwijl haar sponsor Lottie zorgt voor de lessen in elegantie. Het is verfrissend dat Astrid en Magnolia ook die lessen met veel plezier oppakken in plaats van afwijzen.

Familie

Familie is ook erg belangrijk voor Astrid. De problemen bij haar thuis – en haar schuldgevoel erover – zijn de reden dat Astrid de kans om te racen met twee handen aangrijpt, ondanks de gevaren. De familie dreigt uit elkaar te vallen, ondanks dat je merkt dat ze wel om elkaar geven. Iedereen ontvlucht de benarde thuissituatie op zijn eigen manier. De sterke familieband en deze bij elkaar willen houden is een van de belangrijkste motieven voor Astrid om mee te doen.

Het leven is niet altijd een sprookje.
Het leven is zélden een sprookje.

Astrid blijft realistisch, maar is bereid om alles op alles te zetten om haar familie (en die van haar vriendin) bij elkaar te houden.

Conclusie

Al met al is Titans een spannende en snelle YA-roman. De prominentie van vriendschap en familie boven romantiek is verfrissend, en de vriendschappen worden mooi uitgelicht. De titanenraces zijn heel spannend en je zit er helemaal in als Astrid aan het racen is. Titans is als een race – vol spanning en eentje waarvan je niet wil dat hij eindigt, maar waar je wel het resultaat van wil weten.

Eindoordeel: vier sterren.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter