RecensiesYoung Adult

Volg me – Sophie Jansen

Iris2963 views
Volg me

Volg me, het debuut van Sophie Jansen, is een boek dat vooral is geschreven voor de schoolgaande jeugd. In het boek ondervinden Mick (havo 5) en Marlou (4 vwo) hoe scholieren tegenwoordig twee levens leiden: een op school, en een op social media. Hiermee speelt Jansen in op de huidige tijdsgeest en zet ze een interessant boek voor de jeugd neer.

Problemen

Mick en Marlou zitten op dezelfde school, maar kennen elkaar amper. Mick zegt er zelf eens over ‘hij kent zoveel mensen “officieel” niet, maar hij volgt ze wel op Instagram en vice versa. Hij liket al hun foto’s, maar begroeten zou raar zijn’. Beide tieners hebben hun eigen problemen: de moeder van Mick is ernstig ziek, en zijn vader laat het steeds meer afweten. Mick is de stoere, populaire jongen op school, en wil zijn problemen niet delen. Marlou wordt via Instagram verliefd op een jongen, maar wanneer ze afspreken blijkt hij andere bedoelingen te hebben. Ze geeft hem het voordeel van de twijfel, maar wordt al snel het slachtoffer van slutshaming, roddels en pesterijen.

Jansen stelt hiermee belangrijke problemen aan de kaak in Volg me. De problemen volgen elkaar snel op, waardoor het soms lijkt alsof Jansen álle jeugdproblemen wil aanstippen. Tegen het einde van het boek weet Jansen wat meer te focussen op de twee hoofdpersonen, waardoor het verhaal gelukkig wat minder meandert. Wel voelt het alsof deze jongerenproblemen door een volwassene bekeken worden, eentje die de kinderen wel veroordeelt. Zelf is Jansen nog vrij jong, en docente op de middelbare school, en dit klinkt wel logisch – ze klinkt soms belerend.

Blogger4814

Volg me heeft een soort Gossip Girl-achtige vibe door Blogger4814, een schoolgenoot van Mick en Marlou die alle roddels op zijn of haar blog plaatst. Alle scholieren volgen de blogger, die deze anoniem plaatst:

Ze hebben geen idee wie ik ben. En dat maakt het spannend. Het geeft me een kick. Laatst werd geroddeld over een mogelijke verdachte. Ik deed volop mee. Nietsvermoedend namen ze me in vertrouwen. Ze vertelden me dingen. Lachten met me. Ze hebben geen idee wie ik ben.

Door de blogger wordt het duidelijk hoe snel roddels zich verspreiden, en wat de gevolgen zijn van het plaatsen van zulke roddels online. De scholieren volgen het op de voet, maar zijn zich niet bewust van de problemen die de blog kan opleveren.

Actueel

Volg me staat midden in de actualiteit. Niet alleen worden er actuele problemen aangekaart, van slutshaming tot de druk van Instagram, ook worden er regelmatig actuele series en artiesten aangehaald. Hierdoor past het perfecte in de huidige tijdsgeest, en is Volg me een goed, actueel boek voor scholieren. Helaas voelt Volg me wel wat onafgerond, maar al met al is het een goed actueel boek met belangrijke thematiek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter