Non-fictieRecensies

Zo werkt de Formule 1 2023 – Olav Mol & Erik Houben

Iris524 views
Zo werkt de F1 2023 - Readalicious

Het nieuwe F1 seizoen gaat weer van start! Het boek Zo werkt de Formule 1 2023 was ik dus ook heel nieuwsgierig naar. Ieder jaar verschijnt er een nieuwe editie, met daarin ook de laatste update van de teams (tenminste – de laatste update voor het boek gedrukt wordt. Silly season kan lang duren), de circuits, maar ook de techniek en strategieën.

Foto’s

Het allereerste wat me opvalt in Zo werkt de Formule 1 2023 zijn de prachtige foto’s en andere illustraties. De foto’s zijn soms paginabreed afgebeeld en zijn echt een aanvulling op het verhaal. Bijvoorbeeld de afbeelding van het stuur van Lewis Hamilton in Bahrein 2018. Tijdens het kijken van een race zie je dat er veel knoppen op zitten, maar de uitleg met bijbehorende illustraties uit dit boek zorgen ervoor dat je eens goed kan kijken naar bepaalde zaken. Sommige foto’s, zoals de ontsnapping van Grosjean uit de vlammen na zijn crash in Bahrein 2020, zijn echt materiaal voor kippenvel.

De vormgeving met de foto’s zorgt ervoor dat dit boek echt een must-have is voor fans van Formule 1.

Gestructureerd

Zo werkt de Formule 1 2023 is heel gestructureerd opgebouwd: anders dan Jack in de Pits, die ik onlangs las maar wat meer een soort Formule 1 café in boekvorm is, heeft hier iemand goed gekeken naar de juiste opzet. Het boek begint met een hoofdstuk over de Grand Prix, maar neemt ook de auto, het racen, de coureurs, teams, circuits en de organisaties mee. Alle aspecten worden zo belicht en de opbouw is heel logisch. Iets wat we niet altijd konden zeggen van de strategie van Ferrari afgelopen jaar 😉.

Op een heldere manier wordt alles uitgelegd. Zelf heb ik niet veel technische kennis over (Formule 1) auto’s, maar de teksten zijn zo opgebouwd dat het begrijpelijk is voor iedereen. Want wat doet de aandrijving nou precies? Hoe werkt DRS? Zo werkt de Formule 1 2023 laat je precies weten hoe alles werkt.

Maar het is niet alleen maar taaie kost. Ik vond vooral de feitjes over de coureurs erg leuk. Wist je namelijk dat Ocon zes rauwe eieren voor ontbijt eet? Gasly graag naar Destiny’s Child luistert? En Max Verstappen graag aardappelpuree eet? Dit soort luchtige feitjes maken Zo werkt de Formule 1 2023 extra leuk.

2023

Maar is het nou echt nodig om ieder jaar een nieuwe editie uit te brengen van Zo werkt de Formule 1? Ja, want de informatie in het boek is zeer volledig. Want deze sport is zó veel meer dan rondjes rijden op een baan. Ieder jaar worden de regels aangescherpt, er gaan coureurs met pensioen, er komen nieuwe rookies op het veld… En dan hebben we het nog niet eens over de aanpassingen van de auto’s! De afgelopen periode zijn de nieuwste 2023 auto’s alweer aangekondigd en ondanks dat ze vaak enorm lijken op de auto van voorgaande jaren, zijn er wel verschillen. Bijvoorbeeld de nieuwe regels wat betreft de aerodynamica en het (voorkomen van) porpoising. Door het opnieuw uitbrengen van het boek blijft Zo werkt de Formule 1 relevant en lees je echt over de nieuwste zaken.

Conclusie

De combinatie van mooie vormgeving, duidelijke (technische) uitleg en luchtige tekst zorgen ervoor dat Zo werkt de Formule 1 2023 een erg leuk boek is voor fans. Fijn om te gebruiken als naslagwerk als je wilt weten hoe iets nou écht werkt, maar ook altijd leuk om even door te bladeren voor de prachtige foto’s.

Uitgeverij: Uitgeverij Volt
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.