Schrijven

5 boeken die elke schrijver moet lezen

Iris525 views
Foto: mohamed_hassan / Pixabay

Lees over schrijven! Welke boeken moet je als schrijver echt gelezen hebben? Eerder konden jullie al tips lezen met tijdschriften voor schrijvers, maar vandaag geef ik tips voor boeken over schrijven.

1. Schrijf je eigen-serie van Kobo

Droom jij ervan een boek te schrijven, ben je op dit moment een boek aan het schrijven of heb je al boeken geschreven maar wil je je graag blijven ontwikkelen als schrijver? Ongeacht je situatie: als je van schrijven houdt, dan is dit de perfecte serie voor jou!

In deze exclusieve masterclass behandelt auteur Marijke Vos de belangrijkste beginselen van het schrijven van onweerstaanbare feel-good. Leer over omgaan met uitdagingen tijdens het schrijfproces, de rol van humor en het vermijden van clichés en valkuilen.

Lees dit boek (gratis!) via Koboplus of koop het ebook hier. Dit boek is deel van de Schrijf je eigen-serie van Kobo, je kunt ook nog Schrijf je eigen fantasy (hier), Schrijf je eigen thriller (hier) of Schrijf je eigen erotica (hier) lezen.

2. Over leven en schrijven – Stephen King

Stephen King verhaalt over zijn jeugd, zijn puberjaren en zijn studietijd. Over de jaren na zijn doorbraak als schrijver – met Carrie – waarin succes en stress hem achtervolgen en de drank een uitvlucht biedt. Over het ongeluk dat hem in 1999 bijna het leven kost en hoe hij er weer bovenop komt door zijn onweerstaanbare drang tot schrijven. Over wat hem inspireert en hoe hij te werk gaat. En natuurlijk laat King zijn licht schijnen over het belangrijkste wapen van elke schrijver: de pen die de auteur altijd in de aanslag moet hebben. Over leven en schrijven is een bron van inspiratie, voor zowel lezers als (aspirant-)schrijvers. 

Stephen King is een van de meest productieve thrillerschrijvers. Zoals je al kon lezen in ‘Hoeveel schrijft een schrijver per dag‘, wil King iedere dag zo’n 10 pagina’s neerpennen. Hoe doet hij dat? Lees dit boek en leer van King! Je kunt het boek hier bestellen.

3. Alweer een bestseller – Paul Sebes en William Bisseling

Veel mensen hebben de wens om een boek te schrijven, maar worden geconfronteerd met kwesties waarmee ze niet bekend zijn: wat is een plot, hoe schep je sfeer, hoe bouw je spanning op, wat kun je over stijl zeggen, wat is perspectief en hoe creëer je geloofwaardige personages? Maar ook: hoe vind je een uitgever en hoe onderhandel je over een contract? Literair agenten Paul Sebes en Willem Bisseling, bekend van tv, geven in Alweer een bestseller het antwoord op al deze (en nog veel meer) vragen, en larderen hun tips met spannende belevenissen en hilarische gebeurtenissen uit het boekenvak. Alweer een bestseller is een must read voor elke (beginnende) schrijver (en lezer).

Paul Sebes en William Bisseling runnen een van de grootste Nederlandse literair agentschappen. Als iemand weet hoe je een uitgever kunt vinden (en een goed boekencontract daarmee sluit), zijn zij het wel. Bekijk de boekenwereld eens van een andere kant en lees dit boek. Bestel het boek hier.

4. Durf te schrijven! – Carry Slee

‘Carry, ik wil schrijver worden, kun jij me helpen?’
Deze vraag wordt ontzettend vaak aan Carry gesteld. Nu komt ze met het antwoord: in Durf te schrijven! deelt ze al haar schrijfgeheimen met jou. Hoe je inspiratie krijgt en jezelf ertoe zet om nu écht de pen op te pakken. Hoe je ervoor zorgt dat jouw verhaal een pakkend begin heeft en dat je personages gaan leven. Hoe je het plot van jouw boek zo spannend, ontroerend of interessant maakt, dat niemand meer kan stoppen met lezen.
Met aansprekende opdrachten en grappige anekdotes over haar eigen schrijfervaringen loodst Carry je door het schrijfproces heen. In een toegankelijke stijl laat ze je zien dat er niets zo heerlijk is als schrijven. Aan de slag, durf te schrijven!

Wie is er niet opgegroeid met de boeken van Carry Slee? Lees de schrijfgeheimen van een van Nederlands’ beste kinderboekenschrijvers. p.s.: leuk feitje – op de Hebban Awards waar Lucia, Samantha en ik besloten om samen Readalicious te starten, hebben we haar in het echt gezien! Niets leukers dan een van je idolen in het echt spotten, toch? Bestel het boek Durf te schrijven hier.

5. Hoe schrijf je een bestseller? – Maria Genova

Als schrijfcoach en redacteur ziet Maria Genova zo veel fouten in manuscripten dat ze dit boek gemakkelijk 1000 fouten die je niet moet maken om een bestseller te schrijven kon noemen. Je kunt veel leren van de fouten van anderen, maar ook van de twijfels en het doorzettingsvermogen van bekende schrijvers. Maria Genova: ‘Succes bereik je meestal niet meteen en twijfel hoort bij het schrijven. Laat je niet ontmoedigen als je een goed idee hebt voor een boek. Ongeacht hoeveel fouten je maakt of hoe langzaam je vordert, je ligt heel veel voor op schrijvers-to-be die niets doen.’ Hoe schrijf je een bestseller? gaat over de blunders van bekende schrijvers en de geheime trucs die auteurs toepassen om lezers tot diep in de nacht te laten doorlezen. Wat zijn de meest gemaakte beginnersfouten, hoe vind je een uitgever, hoe zorg je ervoor dat je boek in de media komt en hoe bereik je een breed lezerspubliek? Dit zijn slechts enkele van de tientallen vragen die beantwoord worden. 

Droom je meteen groot en ga je voor de bestseller? Dan kun je beter dit boek in huis halen! Leer van de meest gemaakte fouten en schrijf de beste versie van jouw manuscript. Bestel Hoe schrijf je een bestseller? hier.

En een extra tip, want helaas is dit boek niet meer goed verkrijgbaar momenteel. Ik ben dol op de schrijfstijl en humor van Lisette Jonkman, en zij schreef eerder ook het boek Schrijven Kreng. Soms zie ik het nog liggen in de boekhandel, dus neem ‘m dan vooral mee!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.