RecensiesSchrijven

Alweer een bestseller – Paul Sebes & Willem Bisseling

Lucia2306 views
alweer een bestseller

Dit boek valt met de deur in huis: bijna iedereen wil een boek schrijven, maar veel pogingen stranden in een bureaula. En van degenen die een manuscript afmaken, is er maar een klein percentage dat het opstuurt en vervolgens een nog kleiner percentage dat bij een uitgever debuteert.

Van die miljoen hobbyschrijvers koestert een derde de droom om ooit gepubliceerd te raken, maar zijn er slechts 93.000 amateurschrijvers die daadwerkelijk hun manuscript naar een (professionele) uitgeverij willen sturen.

Gelukkig hebben de bekendste literair agenten in Nederland, Sebes en Bisseling, deze praktische handleiding opgesteld. Dit boek is een aanrader voor iedere debuterende schrijver. Dat blijkt ook uit dat dit de vijfde druk is van het boek met nieuwe, actuele voorbeelden. Het vertelt je hoe je een manuscript opstuurt naar een uitgever, hoe een agentschap werkt en wat debuteren inhoudt. Naar deze informatie heeft iedere debutant in spé ongetwijfeld gegoogeld, maar nooit een sluitend antwoord gevonden – ik in ieder geval niet. Het is een kijkje in de keuken, maar dan aan de andere kant van de tafel. Let dus op, dit boek is er niet om je te inspireren bij je verhaal of plot als auteur (Lees dan liever Over Leven en Schrijven van Stephen King).

Zelf vind ik vooral alle praktijkvoorbeelden erg nuttig: brieven die zij naar uitgeverijen hebben gestuurd en dingen die zij in hun carrière al hebben meegemaakt.

In één onderdeel spreken de heren zichzelf tegen. Er wordt verteld dat de afwisseling in de lengte van zinnen de tekst luchtig maakt. Jammer genoeg, staan er soms erg lange opsommingen in het boek van schrijvers, must-reads of uitgeverijen. Liever zou ik één goed voorbeeld lezen in de lopende tekst, opgediend als een hapklaar brokje informatie met een verwijzing naar een langere lijst in bijlagen.

Beoordeling: drie sterren.

Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.

Laat een reactie achter