Schrijven

Debuteren #1: Jaaaaa, ik heb een contract getekend!

Samantha2 comments2741 views

Zo. Om maar met de deur in huis te vallen. Confetti, appeltaart met een toef slagroom, champagne en welke clichés je je maar wilt bedenken: trek ze vooral allemaal tevoorschijn want het is reden voor feest! Voor mij in ieder geval, want ik ben uit-zin-nig blij. De reden heb je vast kunnen raden – mijn titel is niet echt een goede cliffhanger. Voor degenen die nog vol spanning zaten te wachten op de reden van mijn blijdschap: ik heb een contract getekend bij Uitgeverij (Meulenhoff) Boekerij voor het uitgeven van maar liefst twee thrillers.

Yes! Voor velen een droom; zo ook voor mij. En als je zo grondig bent zoals ik, speur je waarschijnlijk het internet af op zoek naar ervaringen van anderen. Want debuteren, kan dat eigenlijk zonder connecties? En wat gebeurt er als je beet hebt? Ik neem je graag mee in het hele proces van debuteren. Met om te beginnen natuurlijk… het begin.

Contract tekenen

Gisteren, 18 juli, was de dag. Ik ging naar Amsterdam, want ik was door Meulenhoff Boekerij uitgenodigd voor een lunch en het tekenen van mijn contract. We hadden mooi weer en zijn in de binnentuin van een restaurant gaan zitten onder het genot van een wijntje en – ik in ieder geval – bruschetta met gerookte burrata, pijnboompitjes en spinaziepesto. Dat maakte het geheel helemaal af. Ook leuk: na de lunch ben ik teruggegaan naar mijn werk, waar slingers waren opgehangen. We zijn na het werk ook even gaan borrelen met een aantal collega’s. Heuj! Dat voelt toch bijna als weekend…

burrata

Weet je, vroeger wilde ik al schrijfster worden. Op de basisschool. Zoals vele andere mensen ook op die leeftijd willen. Naarmate ik ouder werd, hoorde ik steeds meer verhalen over hoe ‘onmogelijk’ het is om bij een grote uitgeverij binnen te komen. Eerlijk is eerlijk: ze zijn selectief en hebben vaak niet veel ruimte voor Nederlandse auteurs. Toch ben ik ervoor gegaan. En met resultaat, want ik kon uiteindelijk zelfs uit meerdere uitgeverijen kiezen.

Is dit ook jouw droom?

Wees dan bereid om te vallen. Vaak. Ik heb hiervoor ook al een manuscript geschreven en ik werd bij alle (middel)grote uitgeverijen afgewezen. Wél kreeg ik regelmatig feedback binnen, waardoor ik wist waar ik over struikelde. Daarnaast heb ik dankzij mijn eerste manuscript uitnodigingen gekregen voor het rechtstreeks versturen van mijn tweede naar een redacteur. Op die manier kon ik de slushpile omzeilen. Een aantal andere uitgeverijen kon ik benaderen dankzij een freelance redacteur die naar mijn manuscript had gekeken en het goed vond.

En zo kom ik gelijk bij mijn volgende tip: zorg voor kritische lezers. Aan mensen die je tekst meteen geweldig vinden heb je niets. Je moet juist lezers hebben die op iedere slak zout leggen zodat je kunt groeien. Druk je proeflezers dus ook op het hart dat ze vooral streng moeten zijn en ze je niet kwetsen als ze dat doen. Natuurlijk is het essentieel dat je feedback daadwerkelijk goed oppakt en het niet persoonlijk opneemt als iemand je tekst iets minder vindt. Alleen met brute eerlijkheid kom je echt verder.

In ieder geval is het voor mij nu feest. Zet je doel hoog, want je ziet: die droom kan écht uitkomen!

Debuteerde op 5 juni 2018 bij Meulenhoff Boekerij met 'De witte kamer', dat de Gouden Strop won. Schreef ook de thrillers 'Zij die zwijgt' en 'De dwalenden'. Leest zelf van alles, van (historische) romans tot speculatieve fictie en van fantasy tot sciencefiction.

2 reacties

Laat een reactie achter