Schrijven

Debuteren #2: Je contract getekend, en dan?!

Samantha2 comments1597 views

Het is alweer bijna een halfjaar geleden dat ik twee boekcontracten tekende bij Uitgeverij (Meulenhoff) Boekerij. Als mensen daarover horen, krijg ik bijna standaard een aantal vragen te horen. ‘Hoelang heb je daar dan over gedaan?’ is vraag nummer één. De tweede heeft alles te maken met dit onderwerp: ‘En wat moet je dan nu precies allemaal doen?’ Een logische vraag, want de uitgeverswereld blijft stiekem toch een beetje mysterieus. Veel mensen weten dat je een paar redactierondes door moet. Maar hoe zien die eruit? Hoe gaat alles in zijn werk? Ik neem je mee in mijn proces.

Redigeren, Editen, Herschrijven

Je hebt honderden uren gezwoegd aan je manuscript. Strik eromheen en naar de drukker, toch? Nee! Hoewel je je tekst zo sterk mogelijk hebt gemaakt, nemen de professionals je tekst nu onder handen. Dat betekent dat één of twee redacteuren je manuscript lezen en kijken hoe de plot nóg beter gemaakt kan worden. Ze kijken onder andere naar de diepgang van je personages, consistentie, geloofwaardigheid en natuurlijk (in het geval van een thriller) de spanningsboog. Ik vind het persoonlijk fijner dat er meer dan één redacteur naar mijn tekst kijkt zodat we met z’n allen een zo goed mogelijk boek neer kunnen zetten, en gelukkig heb ik inderdaad meerdere redacteuren. Een lezer met een frisse blik ziet weer net andere dingen!

Een andere Boekerij-thriller ter referentie hoeveel pagina’s manuscript ik terug mee naar huis heb gekregen.

Vervolgens gaan we met de punten en komma’s aan de slag: één van de redacteuren gaat met een rode pen door mijn tekst om eventuele fouten eruit te halen. Ook kan ze opmerkingen hebben over stijl. Moet een zin korter omdat hij anders niet lekker leest? Past een ander woord hier beter? Denk aan dat soort dingetjes. Als laatste gaat een corrector aan de slag om ervoor te zorgen dat er echt geen foutjes meer doorheen zijn geslopen. Dat is allemaal toekomstzang, want op het moment van schrijven moeten de taalrondes nog beginnen.

Achter de schermen

Met alleen de tekst is je boek nog niet ‘af’. Tenminste: het verhaal is er, maar daar omheen gebeurt er nog veel meer. De uitgeverij is op het moment hard aan het werk met het maken van een boekomslag en tekst voor op de achterkant en in de brochure. Er is ook een fotografe, Hester, bij mij langsgeweest om een auteursfoto te maken. Dat was erg leuk om mee te maken! Eerst de visagie in (visagiste Elsa was mee), outfit bespreken en vervolgens een mooi plekje uitzoeken om de foto’s te schieten. Dit was de eerste keer dat ik zoiets deed en ik moet zeggen dat ik het soms lastiger vond dan ik had verwacht. Je moet natuurlijk op een bepaalde manier op de foto, en het is best uitdagend ‘op commando’ op die manier te kijken.

En verder?

Op dit moment zijn we dus druk bezig de puntjes op de i te zetten. Mijn thriller komt namelijk in de volgende brochure te staan. Ik heb nog geen boekomslag of brochuretekst gezien (die krijg ik te zien als er iets toonbaars is) en ik weet ook geen exacte publicatiedatum, dus dat is spannend. Ik houd jullie in ieder geval op de hoogte!

Debuteerde op 5 juni 2018 bij Meulenhoff Boekerij met 'De witte kamer', dat de Gouden Strop won. Schreef ook de thrillers 'Zij die zwijgt' en 'De dwalenden'. Leest zelf van alles, van (historische) romans tot speculatieve fictie en van fantasy tot sciencefiction.

2 reacties

Laat een reactie achter