Schrijven

Debuteren Lucia #2: van omslag tot brochure

Lucia1470 views

Als debutant kreeg ik de afgelopen maanden voor het eerst met de buitenkant van mijn boek te maken: de omslag, portretfoto en brochure (Bekijk de brochure van Ambo|Anthos) .

Omslag Niemand zoals hij
Een van de mooiste momenten tot nu toe was toen mijn redacteur de omslag uitgeprint liet zien. Ze vouwde de witranden om een bestaand boek heen, gewoon voor het idee, en toen lag het daar: een boek met mijn naam erop. Het leek zo ver weg van het Google Drive-document waar ik al twee en een halfjaar in aan het typen ben, want dat is zo abstract en dit is zo tastbaar.

Voorafgaand zijn er meerdere opzetten gemaakt door een bureau. Daaruit heeft de uitgeverij de beste vijf gekozen en uit die vijf vonden zowel zij als ik dezelfde omslag eruit springen. De keuze was dus snel gemaakt! Daarna werden er van die ene omslag nog wat varianten gemaakt qua lettertype, en ook daaruit hebben we de beste gekozen. 

Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden. Zou jij hem oppakken in de boekhandel? Laat het me weten!

Fotoshoot en gitaarbult
De fotoshoot voor de auteursfoto was nog best spannend. Allereerst; wat doe je aan qua kleding? Ik legde de dag ervoor drie setjes bovenkleding klaar zodat we konden afwisselen. Daarna ruimde ik een kast op en viel er vanaf die kast een gitaar op mijn hoofd, en ik voelde ik direct dat het een flinke bult zou worden…

De foto’s zijn op twee locaties foto’s geschoten, één in het gebouw waar ik woon en één onder een brug dicht bij mijn huis. De lichtinval was op die laatste plek heel mooi. De fotograaf, Ruud Pos, wandelde daar weleens en had de plek onthouden. De gitaarbult op mijn voorhoofd zagen we bij iedere foto terug (‘Hé, daar heb je de gitaar weer’) maar gelukkig zijn de foto’s zo bewerkt dat dat niet meer zichtbaar is.

Brochure
In de brochure komt alles samen. De uitgeverij zet mij als debutant goed in het zonnetje met vier pagina’s! De eerste twee zijn gevuld met een foto en een quote, de twee pagina’s daarna spelen volledig in op mijn boek. Bekijk de brochure hier.

Volg Niemand zoals hij

of:

Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.

Laat een reactie achter