Schrijven

Hoe werkt self-publishing in Nederland?

Iris1192 views
Afbeelding van Willi Heidelbach via Pixabay

De meeste auteurs willen hun boek uitgeven via een al bestaande uitgeverij in Nederland. Maar sommige schrijvers houden het liever in eigen hand en gaan voor self-publishing. Maar hoe werkt self-publishing in Nederland en waar kun je terecht met je boek?

Wat is self-publishing?

Self-publishing betekent je boek uitgeven in eigen beheer. Op deze manier hou je zelf de controle: je mag álles zelf beslissen. Wanneer je samenwerkt met een uitgeverij, zullen zij de redactie voor je verzorgen, een cover voorstellen, persberichten de wereld insturen, en nog veel meer. Zij nemen een deel van het werk uit handen. Bij self-publishing moet je – afhankelijk van hoe je het aanpakt – deze zaken zelf oppakken. Dit betekent meer controle over je eigen boek, maar ook veel meer werk!

Kosten-baten

Een voordeel van de traditionele manier van uitgeven, via een uitgeverij, is dat zij ook gaan over de kosten. De uitgeverij betaalt de redacteur, de illustrator voor je omslag, de marketeer die je boek in de markt zet, de persklaarmaker, de drukker, enzovoort. Verder ontvang je een voorschot op de royalty’s en je krijgt ook ieder jaar een royalty-afrekening. Wanneer je in eigen beheer uitgeeft, maak je deze kosten zelf. Dat betekent dat je zelf deze mensen moet inhuren, en vooraf betalen. Daar staat wel tegenover dat de marge bij self-publishing meestal beter is.

Platforms voor self-publishing

Je kan zelf een uitgeverij oprichten om je boek uit te geven, zoals S. Christina deed voor haar serie (lees hier het interview met S. Christina waar ze hierover vertelt). Maar je kan ook voor een íets laagdrempeligere manier gaan, en kiezen om in zee te gaan met een platform voor self-publishing.

Brave New Books

Een van de platformen waarmee je kan werken is Brave New Books. Op dit platform kun je je boek publiekelijk én privé uitgeven, ook interessant dus als je een familiememoire ín de familie wil houden ;). Brave New Books werkt volgens de volgende 7 stappen:

Stap 1: Bepaal je boekspecificaties
Stap 2: Koop een isbn
Stap 3: Upload je manuscript
Stap 4: Schrijf je flaptekst
Stap 5: Maak je omslag
Stap 6: Bepaal je verkoopprijs en verkoopkanalen
Stap 7: Controleer en publiceer

Klinkt simpel toch? Realiseer je wel dat de stappen minder simpel zijn dan ze lijken: je moet ook nadenken over zaken als het formaat, papiersoort, je moet je manuscript in een bepaald template inleveren, etcetera. Via Brave New Books bieden ze ook (eind)redactie en vormgeving aan, maar het is wel aan te raden om zelf nog te zorgen voor een goede redacteur voordat je je manuscript inlevert, en voor marketing achteraf.

Pumbo

Via Pumbo kun je je boek uitgeven via boekhandels, via het CB, via boekbestellen.nl of als ebook. Je hebt dus meerdere mogelijkheden! Ook hier zijn de kosten afhankelijk van je keuzes: welke bindwijze en formaat, papiersoort, aantal pagina’s, etcetera. Ook via Pumbo heb je nog externe hulp nodig, zoals redacteuren en vormgevers. Op hun website geven ze tips voor wie je hiervoor kunt benaderen, erg handig!

Kobo Writing Life

Via Kobo Writing Life is het mogelijk om zelf je ebook uit te geven. Een groot voordeel is dat je hiermee ook al gemakkelijk je ebook op bol.com kan zetten – of zelfs mee kan nemen in Kobo Plus. Je kan dus meteen meeliften op hun platform, erg handig. Volgens de website is het proces erg handig: ‘volg gewoon de stappen’, maar helaas zie je die stappen pas wanneer je zelf je boek wil gaan publiceren. Of het dus zo simpel is, weet ik niet!

Kindle Direct Publishing

Ook via Amazon Kindle kun je zelf je boek uitgeven. Hier heb je wel de keuze tussen ebook, paperback en hardcover. De website is super volledig met uitleg hoe en wat, zodat je het zelf even rustig kan doornemen en niet meteen een account moet aanmaken.

Mijn Managementboek

Schrijf je managementboeken? Dan kun je ook via mijnmanagementboek.nl publiceren. Ook hier leggen ze het proces uit aan de hand van zeven stappen:

Stap 1: Algemeen: algemene informatie over je boek.
Stap 2: ISBN: vraag een ISBN aan voor je boek
Stap 3: Manuscript: uploaden van je manuscript.
Stap 4: Publicatie-informatie: detailinformatie over je boek.
Stap 5: Omslag ontwerpen: je eigen omslag ontwerpen.
Stap 6: Prijs: de prijs van je boek en de hoogte van je royalty bepalen.
Stap 7: Publiceren: controleren van alle gegevens en je boek publiceren.

Je kan ebooks of printing-on-demand boeken publiceren. Een voordeel is dat ze bij Mijn Managementboek ook al stappen aangeven om je boek te promoten en verkopen, zoals tips voor een boekpresentatie en persberichten.

Heb jij ervaring met self-publishing via een van deze partijen? Of ken je nog andere plekken waar je je boek in eigen beheer kan uitgeven? Laat weten wat jouw aanrader is!

*Readalicious is op geen manier gelieerd met bovenstaande platforms en kan dus niet verantwoordelijk worden gehouden voor afspraken die je maakt met deze platforms.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.