Schrijven

Hoeveel schrijft een schrijver per dag?

Samantha2 comments6344 views

Als je zelf een poging waagt een boek te schrijven, dan struin je het internet wel eens af op zoek naar de ervaringen van professionele schrijvers. Wat is hun dagelijkse routine? Hoelang doen ze nou over het schrijven van een boek? Hoe ziet hun werkplek eruit? Of, waar ik het nu over wil hebben: hoeveel doen ze op een dag, in woorden en in uren?

Zelf ben ik van het geroutineerd schrijven. Althans, dat probeer ik. Ik merk dat mijn woorden makkelijker op papier te zetten zijn als ik iedere dag schrijf. De motivatie om daadwerkelijk iedere dag het document te openen en te beginnen met tikken is een stuk hoger als ik doelen stel. Een woordenaantal. Hoelang een schrijver over zijn boek doet is eigenlijk helemaal niet zo interessant. Daar zit herschrijven namelijk bij opgeteld. Hoelang zo’n schrijver over een eerste versie doet, is denk ik een stuk concreter. Ik heb daarom wat onderzoek gedaan naar een aantal bekende schrijvers en hoeveel woorden zij nou dagelijks op papier zetten.

  • Stephen King – 2000 woorden: King wil iedere dag tien pagina’s neerpennen, wat neerkomt op zo’n 2000 woorden.
  • Nicholas Sparks – 2000 woorden: Sparks schrijft gewoonlijk vijf à zes dagen per week en wil iedere dag 2000 woorden typen. Dat kost hem drie tot acht uur.
  • Sophie Kinsella – 1000 woorden: Kinsella begint ’s ochtends en schrijft door totdat ze de 1000 woorden bereikt. Soms is ze om 11 uur klaar, andere keren worstelt ze uren en is het tijd om er voor die dag mee te stoppen.
  • Lee Child – 1800 woorden: Child schrijft van twaalf in de middag tot een uur of zes-zeven. Meestal kost het hem met dit ritme een half jaar om de eerste versie op papier te krijgen.
  • Ian McEwan – 600 woorden: McEwan heeft als streven het laagste woordenaantal van de lijst, maar als hij op dreef is, haalt hij graag op z’n minst 1000 woorden.
  • Sebastian Faulks – 1000 woorden: Faulks gaat iedere dag van tien uur ’s ochtends tot zes in de avond naar een klein kantoor in de buurt van zijn huis. Volgens hem bestaat er geen ‘writer’s block’ maar is dat een “manier van God om te zeggen dat je je mond moet houden”.

‘Oké, tof, maar zij schrijven fulltime’

Dat klopt! Iedereen heeft het druk. Maar als je écht iets wilt, dan vind je daar de tijd ook wel voor. Mijn streven is om doordeweeks toch wel 500 woorden te tikken. In het weekend verhoog ik dat aantal naar 1000 woorden. Ik haal dat niet altijd. Soms loop ik vast en dan laat ik mijn tekst een paar dagen rusten.

Overigens ken ik ook auteurs die bijna in sprints werken, zoals Samuel Bjørk. Ik ontmoette hem vorig jaar tijdens een meet & greet van uitgeverij Luitingh-Sijthoff en hij vertelde dat hij de tweede helft van zijn boek in circa drie weken heeft geschreven. Drie weken! Dat hield voor hem in dat hij bijna niet sliep en eigenlijk non-stop aan het schrijven was. Dat noem je nou dedication, maar of dat per se voor iedereen een goede manier van werken is… Dat is natuurlijk een ander verhaal.

Debuteerde op 5 juni 2018 bij Meulenhoff Boekerij met 'De witte kamer', dat de Gouden Strop won. Schreef ook de thrillers 'Zij die zwijgt' en 'De dwalenden'. Leest zelf van alles, van (historische) romans tot speculatieve fictie en van fantasy tot sciencefiction.

2 reacties

  1. In ‘Waarover ik praat als ik over hardlopen praat’ zegt Murakami dat hij tot (uit m’n hoofd) 1 uur ’s middags schrijft. Daarna gaat hij hardlopen. Dus een vast aantal schrijfuren ipv een vast aantal woorden. En een minimum aan kilometers per week.
    Rennen en regelmaat, zo zou je zijn devies kunnen samenvatten.

  2. Ja, daar kan ik me ook wel in vinden. In ieder geval is regelmaat goed. Zodra je je manuscript al in de beginfase dagen achter elkaar laat liggen, dan gaat het meestal mis.

Laat een reactie achter