Schrijven

De drie leukste gratis schrijfcursussen2 min leestijd

Lucia6599 views
schrijfcursussen gratis online

Schrijfcursussen kunnen erg duur zijn, maar er zijn ook gratis online alternatieven! Alternatieven die je op weg helpen, inspireren of je laten nadenken over wat nu belangrijk is voor een verhaal. 

 1. Pixar ‘The Art of Storytelling’ (Engels)
  Pixar heeft een inspirerende online cursus over ‘De kunst van het verhalenvertellen’. Je kijkt naar filmpjes met experts, levendige Pixar-voorbeelden en maakt opdrachten. Het gaat niet perse over fictie schrijven, maar wel over het maken van een goed verhaal. In het eerste deel ‘We are all storytellings’ gaat het over jouw unieke perspectief als verhalenverteller, in ‘Character’ vertelt Pixar wat een goed personage nodig heeft, in ‘Story Structure’ leer hoe de opbouw van je verhaal het maakt of breekt en in ‘Visual language’ laten de designers zien hoe ze dingen als kleur, vorm en beeld gebruiken om het verhaal te versterken.

  Je kunt alles bekijken in je eigen tijd. Zelf heb ik niet alle opdracht gedaan, alleen degene die me interessant leken. Direct beginnen? Ga naar de Khan Academy en volg ‘The Art of Storytelling’ van Pixar.

 2. FutureLearn ‘We are all storytellers’ (Engels)
  Deze cursus start 25 september 2017 weer, duurt acht weken en kost je iedere week drie uur tijd. Het is een beginnerscursus waarin je leert personages te ontwikkelen en je eigen werk gaat redigeren. Voorbeelden uit de Engelse literatuur worden besproken en schrijvers komen aan het woord. Ook kun je je werk plaatsen en feedback ontvangen, maar ik vermoed dat dit met Nederlandstalig werk lastig wordt.Ik heb me ingeschreven! Doe je ook mee? Bekijk de cursus ‘Start writing fiction’ van de Open University.

 3. Open Universiteit – Cultuurwetenschappen: Literair lezen (Nederlands)
  Iets minder digitaal en interactief dan de opties hierboven, maar zeker de moeite waard. Een universitaire cursus over ‘Literair lezen’, die valt onder de opleiding Cultuurwetenschappen. Allereerst leer je wat literatuur ís. Daarna gaat het over verschillende vormen, vertelperspectieven, spanning en inleving. Alles op basis van voorbeelden van grote schrijvers zoals Annie M.G. Schmidt, Mensje van Keulen en Louis Couperus. Bij deze cursus lees je vooral PDF’s en maak je opdrachten. Bekijk de lesstof van de Open Universiteit.
Heb jij nog tips voor online cursussen? Laat het achter in de comments!
Lucia
Leest, schrijft en bewondert. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verschijnt in januari bij Uitgeverij Ambo|Anthos. Genomineerd voor ECI Debutantenprijs. Publiceerde bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een website. Doet soms aan Spoken Word. Doet altijd aan karate.

Laat een reactie achter