Schrijven

Ik schreef een boek in Google Docs: de voor- en nadelen2 min leestijd

Lucia van den Brink2 comments591 views
boek schrijven in google drive

Als je een verhaal of manuscript wilt schrijven, maak je dan vooral géén zorgen om schrijfsoftware. Ja, het bestaat en je kan het kopen. Mijn tip: gebruik gewoon wat je zelf fijn vindt werken. Je kunt een boek schrijven in Evernote, Word of gewoon met pen en papier. Ik heb wel wat speciale schrijfsoftware geprobeerd, zoals Ywriter6, maar uiteindelijk was ik langer bezig met het uitvogelen hoe alles werkte en het naar mijn zin instellen, dan dat ik aan het schrijven was.

Mijn favoriet? Google Docs!

De voordelen van Google Docs:

 • Overal werken vind ik het allergrootste voordeel. Onderweg in de trein op mijn werklaptop, thuis op mijn persoonlijke laptop en desnoods op mijn mobiel. Google neemt alle drempels om te schrijven weg. Google Docs betekent dat je op ieder device kunt werken, ook als je geen internet hebt.
 • Automatisch opslaan: Ctrl + S no more, want Google Docs slaat automatisch op. En dat is heerlijk.
 • Versiebeheer: met Google Docs heb je geen honderdduizend versies op je computer staan, maar gewoon één bestand. Je kunt altijd terug naar een oude versie met de functie: Revisiegeschiedenis.
 • Installeer nuttige Add ons zoals Track my Words. Tijdens de National Novel Writing Month hield het tooltje mijn woordenaantal per dag bij. Handig als je een doel voor jezelf stelt.
 • Deel je documenten met je proeflezers en je hebt altijd de laatste feedback bij de hand (of deel een kopie als je het echte document niet wilt delen). Je proeflezers kunnen namelijk real-time in het document werken en jij kunt het gelijk verwerken. Ideaal, zo samenwerken!
 • Geen computercrashstress. In de laatste fase van mijn manuscript heb ik het opgeslagen in Microsoft Word. Uiteindelijk moest het toch. Toen kreeg ik nachtmerries over hoe mijn computer zou crashen en dat alles weg zou zijn. Niet chill. Doe mij maar de Google Cloud.

De nadelen van Google Docs:

  • Je moet een account aanmaken, tenzij je al Gmail hebt. Je kunt ook een Google-account aanmaken op je Outlook of Yahoo-adres, dat maakt dan weer niet uit.
  • Docs heeft geen standaard spellingscontrole, maar gelukkig kun je dat ook jezelf aanleren.
  • Voordat je je manuscript naar een uitgeverij gaat sturen, moet je eerst alle opmaak fixen. Google Docs heeft geen verborgen tekens-functie en voegt automatische tabs in. Deze kun je niet controleren, zoals harde tabs (de pijltjes) in Microsoft Word. Ook moest ik nog handmatig de pagina-eindes toevoegen. Dit heeft mij nog wel drie uur werk gekost (70.000 woorden), maar ik vind het de voordelen waard.(ja, er staat een spatie teveel)

Succes!

Lucia van den Brink

Leest, schrijft en bewondert. Genomineerd voor ECI Debutantenprijs 2016. Schrijft ook voor de website en -shop van een groot Nederlands bedrijf en doet aan karate.

2 reacties

  1. Hoi Rob,

   Ja, en ja ;). Dat kan allebei. Het mooie is ook, dat je met meerderen tegelijkertijd in een document kan werken. Dus stel ik laat jou een hoofdstuk nalezen, dan kan ik real-time zien wat jij in het document corrigeert en zou ik weer sneller kunnen beginnen met het verwerken van feedback. Probeer het eens uit, zou ik zeggen.

   Groetjes,
   Lucia

Laat een reactie achter