Schrijven

Schrijfsoftware – Scrivener

Samantha2452 views
Scrivener

Vroeger schreef ik al mijn teksten in Word of Pages. Stiekem helemaal niet handig als je een manuscript schrijft, want ik moest steeds meerdere schermen naast elkaar zetten: Excel/Numbers voor mijn ruwe outline, websites voor research, noem het maar op. Deze zomer tekende ik een boekcontract bij Meulenhoff Boekerij voor mijn thriller. (Meer weten? Klikkerdeklik!) Ik vond dat zelf een uitstekend excuus om te investeren in schrijfsoftware. Als ik gepubliceerd auteur ben, moet dat best kunnen, toch? Hier de pro’s en cons!

Pro: Alles op één plek!

Dit is een van de grootste voordelen. Je manuscript, je notities, je outlines, maar ook de internetpagina’s met research bundel je hier allemaal in één bestand. Je kunt internetpagina’s namelijk uploaden, waardoor je alles met een klik van de muis terugvindt. Dankzij splitscreen zet je alles ook heel makkelijk naast elkaar.

Con: Het kost geld

Eerlijk is eerlijk: we zijn allemaal Nederlanders. We hebben onze software liever gratis. In dit geval is het eenmalig 45 dollar, waarna je Scrivener (2) vrij mag gebruiken. Voordeel is wel dat je – als het goed is – in 2018 gratis naar de nieuwe Scrivener mag. Tenminste, dat was voor 1 naar 2 wel, als je het programma maar na een bepaalde datum had aangeschaft. Had je dat niet, dan kreeg je alsnog 50% korting.

Scrivener outline

Pro: Tracking

Het vervelendste aan Word en Pages vond ik dat je steeds enorm moest zoeken waar een bepaald hoofdstuk ook alweer was. Dat werkt prima als je een tekst van 10 A4 hebt, maar als je de 300 aantikt, dan is dat af en toe even huilen. In Scrivener kun je in kernwoorden aangeven waar een hoofdstuk over gaat, zodat je snel naar een bepaald hoofdstuk kunt navigeren. Nog handiger is de functie om kleurcodes aan je hoofdstukken te geven. Momenteel ben ik bezig met een herschrijfronde om de feedback van mijn redacteuren van Boekerij te verwerken. Hoe fijn is het dan als je na een ruwe ronde meteen ziet welke stukken extra aandacht nodig hebben? Tijdens het lezen en herschrijven geef ik direct een kleur met een hoofdstuk mee. Als ik er straks weer doorheen ga, zie ik daardoor wat ik over kan slaan, en waar ik nog eens naar moet kijken om eventuele inconsistenties eruit te vissen.

Pro: Meerdere locaties – Con: Meerdere lincenties

Ook fijn is dat je Scrivener makkelijk via Dropbox op allerlei locaties kunt openen. Of je nou onderweg bent of thuis, het is altijd mogelijk om verder te werken in je document. Let wel op: voor bijvoorbeeld een MacBook en een iPad heb je verschillende licenties nodig, want de versies zijn anders. Ook is het niet handig je document open te laten staan op één apparaat en dan te synchroniseren met een ander, want dan kunnen er weleens dubbele versies ontstaan. En welke dan de juiste is? Tja…

Als ik Scrivener of andere tekstverwerkers tegenover elkaar zou moeten zetten, dan wint dit programma in ieder geval hands down. Ik zou niet meer terugwillen – voor het schrijven van mijn manuscripten, in ieder geval.

Debuteerde op 5 juni 2018 bij Meulenhoff Boekerij met 'De witte kamer', dat de Gouden Strop won. Schreef ook de thrillers 'Zij die zwijgt' en 'De dwalenden'. Leest zelf van alles, van (historische) romans tot speculatieve fictie en van fantasy tot sciencefiction.

Laat een reactie achter