Schrijven

Schrijfwedstrijden waarvoor je nú kan beginnen met schrijven

Iris1631 views
Foto door Lisa - Pexels

Als schrijver is het interessant om mee te doen aan schrijfwedstrijden. Je leert van het schrijven, je ontvangt feedback op je werk, en in het gunstige geval kun je interessante prijzen winnen, zoals een publicatie. Dus ik tip weer een aantal leuke schrijfwedstrijden waarvoor je nú kan beginnen met schrijven. Pennen klaar? Schrijven maar!

1. Harland Awards 2022

Dit najaar kun je weer meedoen aan de Harland Awards, waarbij men een kort verhaal (tot 7.500 woorden) schrijft in het genre fantasy, sciencefiction, horror of aanverwante speculatieve genres. Alle deelnemers krijgen feedback van de jury, wat heel waardevol kan zijn voor je ontwikkeling als schrijver. Naast een geldprijs voor de winnaar, worden de vijf beste verhalen gepubliceerd in een e-book en krijgen ze aandacht via Hebban. De deadline is zondag 2 oktober. Meer informatie kun je hier vinden.

2. Reisverhalenwedstrijd van Schrijven Online

De meeste schrijvers zijn wel bekend met het platform Schrijven Online. Dit najaar hebben ze een schrijfwedstrijd waarbij je een kort verhaal schrijft van reisverhaal van 350-450 woorden met het thema ‘rugzakje’. Je kan voor meerdere magazines inzenden, dus wees creatief met je invalshoek! De winnaars krijgen een boek, schrijfcursus, feedback en een publicatie in Schrijven Magazine en gelieerde tijdschrifte van de uitgeverij. De deadline is 30 september en meer informatie kun je hier vinden.

3. Feelgood-schrijfwedstrijd 2022 van LS Amsterdam

Ook uitgeverij Luitingh-Sijthoff Amsterdam heeft weer een schrijfwedstrijd speciaal voor feelgood-auteurs. Het thema is ‘ik vertrek’ en het verhaal mag tussen de 20.000 en de 25.000 woorden zijn. De deadline is 1 september en ook hier kun je een optiecontract voor de publicatie van het verhaal in een e-book en een boekenpakket winnen. Meer informatie kun je hier vinden.

4. ILFU Verhalenwedstrijd

Bij de interdisciplinaire verhalenwedstrijd van ILFU kun je helemaal los gaan qua genre: alles is geoorloofd! Hou je meer van het opnemen van een vlog, of het maken van een comic? Dan kun je ook meedoen. Hou je wel aan het thema: ‘De fictie bij de feiten’, en zorg ervoor dat de audio of video niet langer is dan drie minuten, of 1000 woorden in geval van een tekst. Je kan meedoen in vijf genres en er is een grote geldprijs: je kan maar liefst 5000 euro winnen. Maar: je moet bij deze wedstrijd ook betalen om mee te doen. Lees alle informatie over deze schrijfwedstrijd hier.

5. Cozy detective

Heb je wel eens een cozy detective geschreven of sta je open voor een uitdaging? Doe dan mee aan de schrijfwedstrijd van 1802 publishing. Ook hier kun je een uitgeefcontract winnen! Let op de lengte van je verhaal, deze mag niet minder dan 50.000 en niet meer dan 80.000 woorden bevatten. Daarnaast willen ze graag dat je schrijft vanuit de personage in derde persoon. Bekijk alle regels om mee te dingen hier.

Succes met schrijven!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.