Schrijven

Schrijven: hoeveel woorden heeft een literaire roman v.s. thriller?

Lucia4080 views

Als je een boek schrijft, kan het best eens dat je naar Google bent gegaan omdat je je afvraagt hoeveel woorden je boek moet hebben. Ben je er niet al bijna? Is het einde al in zicht?

Het antwoord op de vraag: hoeveel woorden moet mijn boek hebben, is niet zo eenduidig als je zou hopen. Ook zie je per genre vaak verschillen, waarbij fantasy er uitspringt met dikke kleppers.

Woordenaantal thrillers

Samantha debuteerde in 2018 met haar thriller ‘De Witte Kamer‘ en won daarmee de Gouden Stop. Haar tweede thriller ‘Zij die zwijgt‘ kwam uit in 2020.

  • Samantha’s debuut had ongeveer 92.000 woorden en dit werden 342 pagina’s.
  • Haar tweede thriller had 94.000 woorden en dit werden 248 pagina’s.

De dikte van een boek heeft natuurlijk alles te maken met het zetten van de letters, de lettergrootte en het formaat van het boek.

Woordenaantal Literaire romans

Lucia debuteerde in 2020 met ‘Niemand zoals hij‘ en werd genomineerd voor de Hebban Debuutprijs.

  • Haar debuut had iets meer dan 65.000 woorden. Dat veranderde in een roman van 240 pagina’s.

Hoeveel woorden hebben jouw favoriete boeken?

Een trucje om erachter te komen hoeveel woorden een boek heeft, vind je op Kobo Plus. Als je daar op een boek zoekt, zie je ook het woordenaantal.

  • Harry Potter en de Steen der Wijzen (kinderboek fantasy): 83.000 woorden
  • Gone Girl – Gillian Flynn (thriller): 156.000 woorden
  • Wees Onzichtbaar – Murat Isik (literaire roman): 210.000 woorden
  • The Notebook – Nicholas Sparks (roman): 51.000 woorden
  • Een klein leven – Hanya Yanagihara: 321.000 woorden
  • A Storm of Swords – Game of Thrones (Fantasy) – 429.000 woorden

Hoeveel woorden moet mijn boek hebben?

Er is geen algemene regel. Wij vinden het minimum woordenaantal van een boek rond de 60.000 woorden liggen. Dat kan als beginnend schrijver al best een hoog aantal zijn. Het kan ook juist appeltje-eitje voor je zijn. Dat verschilt per schrijver.

Eerder schreven we een blog over hoeveel schrijvers per dag schrijven. Gaandeweg leer je hoeveel woorden jouw verhaal nodig heeft. Staar je er vooral niet blind op. Misschien past het verhaal dat jij wilt vertellen heel goed in weinig woorden. Of juist niet. Mocht je op zoek gaan naar een uitgeverij (zorg ervoor dat je boek er netjes uitziet) en die vinden, dan kan je het daar ook nog hebben over het ideale woordenaantal voor jouw verhaal.

Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.

Laat een reactie achter