Schrijven

Schrijvend het nieuwe jaar in: schrijfwedstrijden in 2023

Iris1593 views
Schrijven - Schrijfwedstrijd - Afbeelding van Peter Olexa via Pixabay

Hebben jullie al goede voornemens? Zoals… Meer schrijven? Kijk dan snel met welke schrijfwedstrijden je mee kan doen in 2023.

1. Debutantenschrijfwedstrijd 2023

We beginnen meteen met de klapper: de debutantenschrijfwedstrijd 2023 van Editio. Heb je nog niet eerder gepubliceerd bij een uitgeverij? Dan kun je meedoen aan deze wedstrijd. Je kan meedoen in de volgende categorieën: fictie, non-fictie, poëzie en poetry slam. Je verhaal mag maximaal 1500 woorden zijn – en voor de poetry slam moet je ook een voordracht insturen. Win een publicatie in het Editio Magazine, kaarten voor het boekenbal of het debutantenbal (daar kun je lekker netwerken voor je boek) of Editio manuscriptbegeleiding. Je hebt nog tot 15 februari om in te sturen. Lees hier meer informatie.

2. Goeken Prijs voor spannende verhalen

Schrijf je een spannend kort verhaal? Doe dan mee aan de Goeken Prijs voor spannende verhalen. De Goeken Prijs is de opvolger van de Zilveren Strop-schrijfwedstrijd. Je maakt hier kans op publicatie in een Hebban ebook en zelfs een contract bij A.W. Bruna. De deadline is zondag 5 maart en let op, je moet hier wel inschrijfgeld betalen. Meer informatie kun je vinden op Hebban.

3. Gedichtenwedstrijd van het Ministerie van Liefde en Waardering

Schrijf je poëzie en heb je zin in een weekendje weg? Doe dan mee met de gedichtenwedstrijd van het Ministerie van Liefde en Waardering. Het thema is liefde en waardering en het dient te passen op een A4 vel. De deadline is 10 februari en je kan dus een overnachting in Enschede of een boekenbon winnen. Lees hier meer informatie.

4. Op de vlucht

Woon je in ’t Gooi? Dan kun je meedoen aan de schrijfwedstrijd ‘Op de vlucht’ van Amnesty International Huizen & Gooi Noord. Schrijf een verhaal van 1.000-1.500 woorden met het thema ‘op de vlucht’ en maak kans op publicatie in een verhalenbundel of een boekenbon. Je hebt nog tot 1 februari, lees hier meer over deze schrijfwedstrijd.

5. “Slipperdagen en zomerjurken” van Stam+Tekst

Feelgoodschrijvres opgelet: je kan ook meedoen aan de feelgood wedstrijd van Stam+Tekst (collectief van Saskia M.N. Oudshoorn, Renée Olsthoorn, Isabelle Paz Soldan en Lisanne Stam). Het thema is de Nederlandse zomer en je verhaal moet tussen de 10.000 en 15.000 woorden zijn. Bij winst wordt je verhaal opgenomen in een verhalenbundel die gepubliceerd wordt! De deadline is 1 maart, lees hier meer.

6. “Ik ben alles” van Hebban

Hebban heeft regelmatig schrijfwedstrijden, en nu weer een in het kader van de boekenweek! Het thema is “ik ben alles”. Hiervoor stuur je een kort verhaal in voor 29 januari, en je kan het volgende winnen: 1.000 euro, publicatie van het verhaal in Mezza en twee kaarten voor het Boekenbal op 10 maart, waar het winnende verhaal ook een plaats in het programma krijgt. Het inschrijfformulier en meer informatie kun je hier vinden.

7. Vampier van uitgeverij Moonreaders

Schrijf je graag fantasy? Als vampieren echt in jouw straatje liggen, dan kun je eens kijken naar de schrijfwedstrijd ‘Vampier’ van uitgeverij Moonreaders. Je verhaal maakt gebruik van de openingsscène van hun website en kan worden opgenomen in een verhalenbundel. Er mogen 50 mensen meedoen en de deadline is 28 februari, dus schrijf je snel in. Meer informatie kun je hier vinden.

Veel succes!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.