OverigSchrijven

Welke schrijvers gebruiken een pseudoniem?

Iris1210 views
typen schrijven

Wanneer je gaat schrijven, heb je de keuze om je verhalen uit te geven onder je eigen naam, of onder een pseudoniem. Er zijn allerlei redenen om een pseudoniem te gebruiken: wellicht blijf je liever gewoon anoniem, of vind je een andere naam mooier passen bij je werk. Welke beroemde schrijvers gebruiken een pseudoniem?

Robert Galbraith – J.K. Rowling

Een bekend voorbeeld is de Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling. Ze gaf haar misdaadroman The Cuckoo’s Calling uit onder een pseudoniem. Ondanks dat het allang is uitgelekt, blijft J.K. Rowling deze serie doorschrijven onder haar pseudoniem.

Suzanne Vermeer – Paul Goeken & ?

De vakantiethrillers van Suzanne Vermeer kun je niet omheen. Regelmatig ligt er weer een nieuw deel in de winkel (ik kijk al uit naar Gletsjer dit najaar) en ook wordt ze vaak genomineerd voor prijzen. Maar wist je dat ‘ze’ helemaal geen vrouw is? De boeken van Suzanne Vermeer waren namelijk tot 2011 geschreven door een mannelijke auteur: Paul Goeken. Het is momenteel onbekend wie er achter deze immens populaire thrillers zit.

Cassandra Clare – Judith Rumelt

De populaire YA-serie The Mortal Instruments is geschreven door Cassandra Clare – het pseudoniem van Judith Rumelt. Toen ze begon met schrijven van fanfictie gebruikte ze dit pseudoniem, en deze is blijven hangen.

Hendrik Groen – Peter de Smet

Nog een Nederlandse schrijver waarvan het onbekend is wie er achter het succes zit, is Hendrik Groen. De geheime dagboeken van Hendrik groen zijn erg populair en in 2016 dacht men ook de schrijver achter het pseudoniem te hebben gevonden: Peter de Smet. Dit is nog even ontkend, maar inmiddels lijkt het duidelijk dat de Smet de auteur is van de humoristische romans.

Richard Bachman – Stephen King

Zou jij de schrijfstijl van King zó herkennen, ook als er een andere naam op de cover staat? Een boekverkoper in Washington wel, en zo ontmaskerde hij het pseudoniem van Stephen King. Na 2007 heeft King geen boeken meer onder de naam Bachman uitgegeven (maar wel héél veel onder zijn eigen naam – wat heeft die man een tempo!)

Elena Ferrante – ?

De Italiaanse romans van Elena Ferrante zijn razend populair. Maar wie is Elena Ferrante? Op de achterflap van haar boeken staat ‘geboren in Napels op 15 april 1943’, maar dit is de enige hint. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar wie er achter dit pseudoniem zou schuilen, maar er is nog niets bevestigd.

Eva Monté – Alexandra en Victoria Nagelkerke

Ken je de thrillers van Eva Monté? Deze zijn geschreven door de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke. Ze schrijven met z’n tweeën: ieder woord en iedere zin wordt samen bedacht, besproken en geschreven.

Nicci French – Nicci Gerrard en Sean French

Ook de naam Nicci French verwijst naar een duo, namelijk het schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French. Zij pakken het anders aan dan de zussen Nagelkerke: ieder schrijft alleen, waarna de ander het hoofdstuk bewerkt en aan het volgende hoofdstuk start.

Alicia Scott – Lisa Gardner

Ik ken Lisa Gardner vooral van haar thrillers, maar wist je dat ze ook romantische fictie heeft geschreven? Dit deed ze onder het pseudoniem Alicia Scott.

Arnold Hitgrap – Ronald Giphart

Ronald Giphart, auteur van o.a. Phileine zegt sorry, schrijft ook onder het pseudoniem Arnold Hitgrap. Bijzondere naam toch? Het is een anagram van Ronald Giphart. Zo kun je ook een pseudoniem verzinnen!

Zo zijn er nog veel meer schrijvers die schrijven onder een pseudoniem. Bijvoorbeeld S. Christina, die hierover ook vertelde in haar interview met Readalicious. Welke pseudoniemen ken jij nog meer?

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.